Geschreven door Iren Nooren op Monday 11 June 2012

Magazine Cpost, met het beste van Curaçao, stopt

magazine curacao Juni 2012 laatste editie

De laatste editie van online magazine Cpost staat online. De allerlaatste, want Cpost stopt.

Het was ergens half september 2006. Elodie Heloise en ik zochten naar een manier om webwinkel [books.an] meer onder de aandacht te brengen. Een digitale folder met de laatste boeken/producten van de webwinkel vonden we te saai. We wilden de klanten iets extra’s bieden. Een community creëren van Curaçaoliefhebbers. We besloten om een uitgebreide digitale nieuwsbrief te maken over de leuke dingen van Curaçao die we naar klanten van de webwinkel zouden mailen. Vol met positieve berichten. Er werd al genoeg gezeurd over Curaçao in combinatue met criminaliteit en bolletjesslikkers. Curaçao heeft zoveel meer dan dat.
Op 7 oktober 2006 verstuurden we de eerste editie van Cpost naar zo’n 30 personen.

Dankzij de schitterende foto’s van Guido Selling groeide de brief in februari 2007 uit tot een kleine e-zine met een paar onderwerpen. Omdat de brief door de vele foto’s te zwaar werd om te mailen, maakten we er een website van.
Later in 2007 sloten o.a. Susanne van Sambeeck, Roy Evers en Theo Reichgelt zich aan bij het Cpost-team. In de jaren daarna breidde het team zich steeds verder uit met vele auteurs en fotografen die een bijdrage leverden aan het magazine.
Allen hebben vrijwillig en belangeloos meegewerkt, omdat zij het doel ‘promotie van Curaçao’ met heel hun hart ondersteunden. Dankzij dit team en de enthousiaste lezers van Cpost hebben we dertig keer een editie van Cpost online gezet. Met elke editie werd Cpost ‘dikker’.
Het aantal abonnees lag de laatste drie jaar tegen de 1.000 abonnees. (Om de kosten van het versturen van de abonneemail redelijk te houden, werd de lijst na elk verzonden abonneemail zoveel mogelijk opgeschoond. E-mailadressen die niet werkten en abonnees die meerdere keren de mail niet openden, werden automatisch verwijderd.) En telde de Facebookpagina van Cpost zo’n 4.000 likes.

Hoewel we lang geflirt hebben met het idee om van het online magazine een echte papieren versie te maken, is dat niet gelukt. Voor mij als uitgever waren de kosten te hoog in vergelijking met mijn vaardigheden om adverteerders of betalende abonnees te werven. Een goede advertentieverkoper hebben we nooit gevonden.
Als ik daar nu op terug kijk, vind ik het niet eens zo erg dat ik die droom niet heb kunnen realiseren. Het was onwijs leuk om een online magazine te maken over Curaçao. Door Cpost heb ik de meest interessante en flamboyante personen ontmoet en ben ik op zoveel verschillende locaties geweest, dat ik nu er nog steeds van overtuigd ben dat Curaçao me eeuwig blijft verrassen. Het is een eiland met 1.001 schatten; in haar natuur, in haar cultuur, in haar bewoners.

Tijdens het eerste Cpost-overleg sprak een teamlid de verwachting uit dat er een eind zou komen omdat de bron van onderwerpen op den duur zou uitputten en het gevaar zou komen dat we in herhaling zouden vallen. Na zes jaar is de bron van onderwerpen nog steeds vloeiend en – naar mijn gevoel – is er geen sprake van herhaling.
De reden dat Cpost stopt is dat ik, als drijvende kracht achter Cpost, het in de komende tijd rustiger aan wil doen en me volledig wil concentreren op de ontwerpopdrachten van mijn klanten.

Ik zal het missen: de leuke uitstapjes, de gezellige interviews, de boeiende fotoreportages, de onverwachtse weetjes… Kortom het samenstellen van Cpost.

Dus voor de laatste keer Cpost. Met foto’s gemaakt door Joyce Goverde, foto’s van Surf Town bij St Jorisbaai, van Jeugd Basketball Curaçao, van Fashion Week op Curaçao en van Curaçao vanuit de lucht. Bekijk de laatste editie van Cpost

.

Lees meer edities van online magazine Cpost

Leave a Reply