Geschreven door Iren Nooren op Friday 21 September 2012

Advertentie opmaak voor kranten op Curaçao

vormgeving advertentie amigoe CIBA 2012

Advertentie voor CIBA in Dagblad Amigoe 15 september 2012

{opdrachtgever} Caribbean International Business Academy
{opdracht} vormgeving full colour advertentie & brochure
{doel} promotie voor een training in november 2012
{datum} september 2012
{media} Dagblad Amigoe en Antilliaans Dagblad

Meer weten over de tweedaagse training financieel management voor non-financials op 12 & 13 november 2012? Download de brochure van Caribbean International Business Academy
.
Hoe een advertentie te ontwerpen voor een krant op Curaçao
Een advertentie ontwerpen voor een krant op Curaçao is een vak apart. Als je er één doorbladert, zie je direct het verschil tussen de goede en mindere goede advertenties. Daarmee doel ik niet zo zeer op de vormgeving, maar op de duidelijkheid; is de tekst te lezen?
Soms zie ik een hele mooie advertentie, schitterend vormgeven, maar dan staan de adresgegevens van het bedrijf in kleine gekleurde letters of in witte letters in een klein kleurvlak zodat deze, doordat de krant niet helemaal sluitend gedrukt is, niet meer te lezen zijn. Een gemiste kans, lijkt me dat.
Natuurlijk heb ik de nodige blunders (hoewel ik deze liever omschrijf als ‘mooie leermomentjes’) gemaakt. Dat hoort bij het vak. Kwaliteit en originaliteit komt alleen als ik fouten durf te maken. Yep, dit is inderdaad een uitnodiging om te expirimenteren. Toch zijn er een aantal do & don’ts… Geen harde richtlijnen, maar iets om over na te denken.

De do’s
• Bestudeer het medium waarin de advertentie geplaatst wordt
Hoe is de druk? Welke advertenties vallen op? Zijn alle teksten leesbaar? Waar komt de informatie goed naar voren? Welke informatie is niet te lezen?
• Zorg dat teksten leesbaar zijn
Zet tekst in een donkere kleur in overdruk. Bij het opmaken van advertenties voor Dagblad Amigoe of het Antilliaans Dagblad zet ik teksten vaak in zwart (100% black) en in overdruk, ook als de huisstijlkleur eigenlijk donkergrijs of andere donkere kleur is. Dit om te voorkomen dat bij het ‘ernaast drukken’ de tekst onleesbaar wordt. Als een tekst of beeldelement in overdruk staat en het bijvoorbeeld geplaatst is over een volvlak magenta, worden er geen witte letters of vorm uitgespaard in het vlak.
Ik weet zwart is niet de meest spannende kleur maar wel leesbaar.
Bij witte letters probeer ik de kleur van de achtergrond zoveel mogelijk in één plaat te houden. Zoals bij bovenstaand advertentie waar het blauw enkel is opgebouwd uit 100% cyaan.
• Houd het rustig // Less = more
Bepaal welke tekst {één zin van max. 15 woorden – liefst minder} de belangrijkste informatie is. Leg daar de nadruk op. De andere teksten en beeldelementen spelen een bijrol. Gebruik zo min mogelijk verschillende kleuren, lettertypes, teksten en foto’s.
• Maak de advertentie zoveel mogelijk op in de kleuren, fonts en huisstijlelementen van de klant
Consistentie is bij communicatie het allerbelangrijkste. Mensen zijn gewoontedieren die liever herkennen dan leren en lezen ;)
• Zet een kader om je advertentie
Soms worden de advertenties in kaders geplaatst door de vormgevers van de krant of het blad. Maar soms gebeurt dat niet en zweven advertenties kaderloos. De kans dat daardoor je advertentie ‘breekt’ en minder duidelijk overkomt, is aanwezig.

De don’ts
• Gebruik bij kranten geen font kleiner dan 8.5 pt
Het succes van een advertentie is geheel afhankelijk van het feit of teksten leesbaar zijn. Het gebruikte lettertype speelt daarbij natuurlijk ook een belangrijke rol; de kans dat een dunne schreefletter minder leesbaar wordt, is groter dan dat bij een stevig font – bijvoorbeeld een verdana – gebeurt.
• Bouw een kleur nooit op uit meer dan 3 platen
CMYK is de afkorting van cyaan, magenta, yellow, and key {zwart/black}. Een full colour advertentie is opgebouwd uit deze vier ‘platen’. Om de kleuren zo mooi mogelijk te houden, werk ik met de regel dat bij drukwerk een volvlak kleur of een tekstkleur nooit opgebouwd mag worden uit meer dan 3 platen.
• Plaats geen tekst van minder dan 12pt over een kleurenfoto
Ga er niet van uit dat elke krant perfect gedrukt wordt.
• Plaats geen uitgebreide tekst over een drukke foto
Vormgeven is kiezen. Of je wilt dat de tekst gelezen wordt óf je wilt dat het beeld bewonderd wordt. Uiteraard kun je een mooi achtergrondje kiezen voor je advertentie om daar je tekst over te plaatsen, maar laat het een achtergrond zijn, een zuiver decoratief en ondergeschikt element in de advertentie. En natuurlijk kun je over een blauwe onbewolkte lucht in een foto een mooi tekstvlakje plaatsen. Maar zorg ervoor dat de tekst leesbaar is.

Spelen met beeld en tekst is een vak; dat vak kun je leren ;)

Heb je zelf nog opmerkingen of wil je reageren? Laat me weten wat jij vindt waar een ontwerper aan moet denken bij het opmaken van advertenties voor de kranten op Curaçao.

4 comments to Advertentie opmaak voor kranten op Curaçao

 • Bovengenoemde technische feitjes zijn absoluut waar! Mijn toevoeging is van conceptuele aard. Hou rekening met een leesrichting in een advertentie. Wat wil je dat mensen als eerste lezen/zien? Is dat een functie in een personeelsadvertentie of het logo in een corporate advertentie ten behoeve van naamsbekend? Of misschien moet er een andere boodschap gecommuniceerd worden, zoals een actie, nieuw product of open dag? Zorg ervoor dat men als eerste het belangrijkste leest en dan in een bepaalde volgorde de overige onderdelen in een advertentie. Als wij een advertentie ontwerpen (of andere uiting) knijp ik vaak even mijn ogen een beetje dicht om zo te kijken wat me als eerste opvalt. Als ontwerper kun je je namelijk op iets blind staren…

  Verder wil ik toevoegen dat je de tekst heel kort moet houden. Teveel informatie is overkill. Zorg ervoor dat je een internetpagina beschikbaar hebt met meer informatie en je daarna doorverwijst. Zo genereer je meteen meer bezoekers op je website en blijft de advertentie overzichtelijk.

  Als laatste: grote gekleurde of zwarte vlakken werken! Een advertentie kan ook opvallen als deze geen steunkleuren heeft. Natuurlijk kan een steunkleur wel een toegevoegde waarde hebben maar dan moet je het goed doen, volgens de richtlijnen hierboven. Wat overigens ook het proberen waard is, is om buiten een kader te denken. Een kader in een advertentie is nodig maar je zou ook een tekst of beeld eruit kunnen laten springen op een hele speelse manier. Mits het past bij het bedrijf uiteraard.

  Succes op Curacao en groeten vanuit het Nederlandse en koele Breda!

 • Heel leerzame blog! Ik heb nog geen ervaring met het ontwerpen van advertenties, maar als ik ooit een opdracht krijg, kom ik zeker nog even een kijkje nemen naar de tips :-).

 • Bryan Goilo

  Hi,

  Ik ben een beginnend graphic designer en heb al een aantal opdrachtjes uitgevoerd.
  Ik stuitte vandaag toevallig op je website en ik vind het very handy omdat je allerlei tipjes deelt met anderen.
  Ik kan je evt wat werkjes van me toesturen. Ik weet nog niet wat ik allemaal kan vragen voor ontwerpen. Ik hoor allerlei bedragen van 100 tot 250 gulden per ontwerp etc.
  Ik heb 12 businesscards ontworpen voor een bedrijf in Bonaire en heb makkelijk 900USD gekregen. 1/3 deel naar de drukkerij gegaan maar wel mooi en makkelijk verdiend. Ze gingen ook meteen accoord met mijn offerte terwijl ik niet weet of dat marktconform was of niet.
  Dus ik vind het leuk om ideeen te krijgen van ervaren ontwerpers zoals jullie.
  Dit is meer voor mij een uit de hand gelopen hobby, daar veel mensen mij vragen om leuke uitnodigingen, kaartjes, flyers en posters te maken.
  Ik heb onlangs een cursus photoshop gedaan wat voor mij heel handig was. Ik kan uren zitten spelen zonder dat ik merk hoeveel uur uiteindelijk voorbij zijn gegaan. Meaning….ik vind het super leuk!

  Alleen ik ben een vader van twee, drukke functie bij een financiele instelling, zanger, zit in sommige groepen en stichtingen. druk zat maar maak nog altijd tijd om te ontwerpen….mijn ontspanning.

  Vind het zo leuk dat ik mijn eigen business wil starten hierin. Appeltje voor de dorst:-)

  Anyway keep up the good job en leuke opmerkingen op je site.

  Mvg

  B. Goilo

 • Iren Nooren

  Hi Bryan, bedankt voor je reactie. Leuk!
  Ik wilde reageren op je comment per mail, maar het emailadres dat je hebt ingevoerd, klopte niet :(

  Groet, Irèn

Leave a Reply