Geschreven door Iren Nooren op Tuesday 13 October 2009

Voor Cpost naar landhuis Santa Martha Grandi

Landhuis Groot Santa Martha

ingang Landhuis Santa Martha Grandi _ fotografie © Irèn Nooren

Pastechi’s en de Curacaose architectuur
Vanaf de allereerste stap die ik in 1990 op Curacao zette, zijn er twee dingen waarvan ik enorm kan genieten: de pastechi’s en de Curacaose architectuur {de landhuizen op Bandabou en de stadshuizen in Scharloo}. Vandaag reden Elodie en ik naar Bandabou om voor online magazine Cpost een artikel te maken over Landhuis Groot Santa Martha {ofwel plantage Santa Martha Grandi} en Fundashon Tayer Soshal.

Santa Martha Grandi _ het verhaal van een plantage
Een paar weken geleden werd ik gebeld door mevrouw Myrellis Weert van Fundashon Tayer Soshal of ik het boek Santa Martha Grandi _ het verhaal van een plantage in Nederland wilde verkopen via Webwinkel books.an. Ik was direct enthousiast: Ten eerste omdat Santa Martha Grandi al heel lang op het Cpost-lijstje staat en ten tweede omdat dit boek een uniek en compleet naslagwerk is over een plantage op Curacao.

Collector’s item
Ik heb het boek gelezen en ben zeer onder de indruk. Dit is echt een collector’s item. De oplage is beperkt; er zijn slechts 1.000 exemplaren gedrukt {waarvan ik er maar acht heb om te verkopen in Nederland}. Vanochtend spraken we met een van de schrijvers – Charles P. do Rego -. Het schrijven van het boek nam vijf jaar in beslag. Als je het boek ter hand neemt, begrijp je dat gelijk. Het boek omvat alle informatie over het leven op een plantage. Het moet een hels karwei zijn geweest om die informatie boven water te krijgen en die zo gestructureerd te beschrijven. De schrijvers hebben met dit boek een werkelijk historisch meesterwerk neergezet.

Sociale werkplaats
Een andere reden waarom ik graag naar Santa Martha Grandi wilde, is de tegenwoordige bestemming van het landhuis. In het landhuis is een sociale werkplaats gevestigd. Hier worden vol geestdrift de mooiste lokale souvenirs gemaakt en de leukste rondleidingen gegeven. Mocht je binnenkort Bandabou bezoeken, vergeet dan niet even langs te gaan bij Santa Martha Grandi.

Lees over het bezoek van Cpost aan Santa Martha Grandi en Fundashon Tayer Soshal.

.

Bekijk andere onderwerpen die belicht zijn in de Cpost-rubriek ‘Een stukje Curacao’

Leave a Reply