Geschreven door Iren Nooren op Saturday 31 May 2008

De onbekende wereld van DTP & kerstkaarten

Ken je dat machteloze gevoel dat je soms echt alles moet weten {wat je nooit gaat lukken} om een opdracht fatsoenlijk uit te voeren? Dan heb je een simpele opdracht die nog even snel naar de drukker moet en natuurlijk gaat er iets fout. En hoe je de hoeken van je geheugen en je kennis afgraaft, je weet gewoon niet waar het fout gaat. Ondertussen doemt de deadline genadeloos op; nu aanleveren anders geen drukwerk én een boze klant.
Vorige week had ik in Adobe Indesign een tweekleuren-folder gemaakt met een vrijstaand gemaakt beeld {Photoshop}. Bij het printen verdween de achtergrond {onder het vrijstaande beeld} en kwam er een wit vlak. Uiteindelijk heb ik uit pure paniek de pantonekleuren van de folder omgezet naar Cyan & Black en was het probleem opgelost. Voor even dan.

kerstkaart curacao

Deze week mocht ik een kerstkaart ontwerpen. Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd. Iets in het hoofd hebben is iets anders dan iets op papier hebben. Ik ben een grafisch ontwerper. Grafisch ontwerpen houdt in dat die beelden in mijn hoofd juist op papier komen. Toen ik een poging ondernam om het beeld vorm te geven, kwam ik op hetzelfde probleem als bij de tweekleuren-folder. De pantone kleuren verdwenen onder het vlak van het vrijstaand beeld. De CMYK-kleuren waren wel zichtbaar, maar het goud PMS 871 was verdwenen {zie bovenste afbeelding}.
Gelukkig heb ik contact met een vormgever in Nederland; Theo Duijkers. Hij controleerde het bestand en de PDF voor me. “De PDF en Indesign-bestand waren goed”, zei hij. Maar ik moest in het printemenu een vinkje zetten bij “stimulate overprinting”. Probleem opgelost. Verbazingwekkend dat zo’n klein vinkje mij enorme kopzorgen kan geven.

kerstkaart curacao

Theo wees me ook op de blog van Frans van de Geest. Heel veel informatie over DTP enzo. Geweldig initiatief!

Nieuwsgierig naar de hele kerstkaart? Niet zo ongeduldig… Het is pas mei!

Leave a Reply