Geschreven door Iren Nooren op Monday 17 March 2008

Interview met magazine Esta

Interview Esta

Onderstaande vragen mocht ik beantwoorden voor het artikel over Nederlandse vrouwen op Curacao. Een samenvatting van dit interview is geplaatst in het Nederlandse damesblad Esta uitgave begin september 2008.

Wat was je beroep in Nederland, wat doe je nu?
In Nederland werkte ik als grafisch ontwerper bij het reclame-ontwerpbureau van mijn vriendin. Nu heb ik mijn eigen bedrijf: Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau. Ik ontwerp in opdracht en geef postkaarten, kalenders en cadeauboekjes van Curacao uit. Daarnaast geef ik samen met Elodie en anderen het online magazine Cpost uit. Via mijn Webwinkel books.an worden mijn producten en producten van andere Curacaose uitgevers verkocht in Nederland.

Wennen op Curacao?
Enorm. Het eerste jaar {2002} op Curacao was moeilijk. Ik miste de mensen, de gezelligheid en de sfeer van de woonplaats waar ik ben opgegroeid. Dat lag geheel aan mezelf. Ik zat niet lekker in mijn vel en verwachtte te veel dat anderen het voor mij leuk zouden maken. Dat gebeurde dus niet. Toen ik de knop omzette en zelf het inititief nam om het leuk te maken werd het gezellig. Nu zou ik niet meer weg willen enerzijds omdat ik zo’n verhuizing nooit meer wil meemaken en anderzijds omdat ik mijn thuis gevonden heb.

Wat is hier leuker, beter, fijner dan in Nederland?
De mogelijkheden om mezelf creatief te ontwikkelen zijn hier beter. Ik ben altijd een all rounder geweest. Ik blink nergens in uit. Op Curacao kom ik helemaal tot mijn recht. Hier wordt er verwacht dat een ontwerper alles doet en kan. Het was altijd mijn droom om een kinderboekje te illustreren. In Nederland lukte me het niet om zo’n opdracht binnen te halen. Hier dus wel. Gelukkig beperkte me dat niet om tot het eeuwige kinderboeken te illustreren. De volgende opdracht was iets totaal anders.
De ‘lijnen’ zijn op Curacao korter waardoor een product makkelijker in de markt gezet kan worden. Toen ik begon met het uitgeven van postkaarten ben ik gewoon een winkel binnengestapt. In Nederland gaat dat veel trager. Na vijf jaar heb ik pas één verkooppunt in Nederland kunnen interesseren voor mijn producten. In Nederland is het aanbod te groot en zijn er te veel tussenstations tussen uitgever en winkel.

Wat zouden wij Nederlanders moeten overnemen van de Antillianen?
De meertaligheid en het respect voor andere religies en culturen.
Door de televisiekanalen uit Venezuela, Verenigde Staten en Nederland en het gebrek aan ondertiteling spreken de meeste Curacaoenaars meer dan één taal. Vaak zelfs vier talen. Als ze meerdere talen spreken, gebruiken ze automatisch de taal die de ander het beste spreekt. Zelfs kinderen doen dat.
Naast de meertaligheid is Curacao toleranter wat betreft cultuur en religie. Hier leeft men naast elkaar en heeft men respect voor elkanders religie.
Zeker de hoogopgeleiden Curacaoenaars zijn werelds en flexibel. Ze hebben in Nederland of in de Verenigde Staten gestudeerd en kennen daardoor de wereld van twee kanten. Gelukkig gaan er in Nederland ook steeds meer mensen in het buitenland studeren en/of stage lopen. Het is echt een verruiming van het blikveld, vind ik.

Wat viel je tegen?
Dat het een eiland is. De keuzemogelijkheden zijn beperkt tot de voorraad die er op het eiland is. Wat er niet is, is er niet. Dat klinkt simpel. Het is minder leuk als het om mijn favoriete muesli reep gaat. Als het om een papiersoort gaat kan het soms een kleine ramp betekenen, omdat ik op zo’n moment niet kan leveren wat ik heb beloofd. Dan is het wachten tot de juiste boot aankomt en hopen dat de klant begrip heeft.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Mijn man is opgegroeid op Curacao. We vonden het belangrijk dat onze drie kinderen ook hun Curacaose gedeelte leerden kennen.

Wat mis je het meest?
Het opgroeien van mijn nichtjes en neefjes. Als ik de verhalen hoor of lees dat de jongste zo leuk naar iedereen kan lachen, denk ik ‘ja, maar niet naar mij’. Ik vind het echt heel jammer dat ik haar niet kan vasthouden en haar eerste stapjes kan meemaken. Mijn nichtjes en neefjes zijn de reden dat ik graag naar Nederland ga.

Wat waardeer je nu meer aan Nederland?
De fietspaden en gezelligheid van het kopen op de markt; de Nederlandse komkommers, kersen, kaas en stroopwafels.

Ben je al een halve Antilliaan of gaat dat niet gebeuren?
Dat is een relatief begrip. Als ik in Nederland ben voel ik meer Curacaose. Ben ik op Curacao dan voel ik meer Nederlandse. Het is afhankelijk van de persoon die dat vraagt en waarom de vraag wordt gesteld. Ik ben geboren en opgegroeid in Nederland. Dat is mijn geschiedenis. Dat kan ik niet veranderen. Ik zou dat ook niet willen.

Wat vind je van Curacaose mannen?
Geen mening. Ik heb ze nog niet allemaal ontmoet dus kan geen realistisch oordeel vellen.

Kom je ooit weer terug naar Nederland? Waarheen zou je nog meer willen emigreren?
Ik hoop nog lang hier te kunnen blijven.

Waar neem je je bezoek mee naar toe wanneer ze naar Curaçao komen of wel: wat zijn volgens jou de meest bijzondere plekken?
Mijn werk voor Cpost geeft me de kans om steeds weer een ander gedeelte van Curacao te zien. Steeds neemt een persoon me mee op stap. Elke keer denk ik dat ik het mooiste wel heb gezien, maar elke keer word ik weer verrast door de schoonheid van een nieuwe locatie. Curacao heeft mijn ogen geopend voor de natuur. Ik kan hier echt uren kijken en genieten van de kleurrijke bloemen, de verschillen in landschap en de bijzondere dieren.
Curacao heeft vele kanten. Ik probeer bezoekers vaak de diversiteit van Curacao te tonen: het paradijselijke toeristisch strand van PortoMari tegenover de brute kracht van het water dat tegen de Noordkant botst bij Shete Boka. De overbekende Handelskade naast de rust van het dorpje Barber op Bandabou.
Een absolute aanrader is de Kruidentuin van Dinah Veeris op Bandariba. Hier wordt een goed beeld gegeven van de cultuur en historie van Curacao.
Natuurlijk behoren the Cucacao Ostrich Farm en the Aloe Vera Plantage ook tot mijn favorieten.

Zie ook het bericht over de plaatsen van het artikel in tijdschrift Esta

Leave a Reply