Geschreven door Iren Nooren op Monday 2 March 2009

Met dank aan Jeroen, Joyce, Joost en anderen

schetsen eerste website 2000

Schetsen voor een website anno 2000 © Memento Vivi

In het jaar 2000 zette ik mijn eerste stappen in de wereld van webdesign. Met het handige boek ‘Web-pagina’s creëren voor Dummies’ binnen handbereik maakte ik mijn eerste simpele website. Eerst met behulp van Microsoft Frontpage – tussen Frontpage en mij heeft het echter nooit willen klikken -, vervolgens Netscape en later met Adobe ImageReady. Het laatste programma vond ik geweldig. Al snel ontdekte ik echter de mindere kant van ImageReady. Dankzij mijn toenmalige werkgever Polane Reclame-Ontwerpbureau kwam ik in aanraking met Adobe GoLive en Jeroen de Leeuw, die destijds bij TVM in Roosendaal werkte. Jeroen vertelde me de geheimen van het bouwen in frames, en GoLive zorgde dat ik mijn ideeën kon realiseren. Met de hulp van Jeroen en GoLive bouwde ik eind 2001 mijn eerste ‘professionele’ website voor een klant.

Bloggen en WordPress

In de loop van de jaren ondervond ik dat het bouwen in frames zijn beperkingen had. Natuurlijk dacht ik na over vormgeving en functionaliteit. Dat vond ik in het begin belangrijker dan de vindbaarheid. Dom natuurlijk, want wat heb ik aan een mooie website als die niet bekeken wordt? Ik zag in de zoekmachines dat weblogs hoog scoorden. Ditmaal waren het Joyce Hoen {een deskundige astrologe die haar Waterman-inhoud niet alleen uitleeft in astrologie maar op internetgebied} en Ben Licher die mijn internetblik verruimden. Ben wees me in 2006 op het bestaan van web-log.nl. Ik begon met een blog voor Cpost op web-log.nl en een blog voor Memento Vivi. Toch voldeed web-log.nl niet helemaal aan mijn verwachtingen. Ik wilde meer. Ik probeerde diverse blogware uit maar bij elke systeem had ik mijn kanttekeningen. Joyce was enthousiast over WordPress.com. Een reden om dat systeem eens uit te proberen. Het was liefde op het eerste gezicht. – WordPress is het werk van mijn internet-held Matt Mullenweg, hij is pas 25 jaar oud!! – Naast de ontelbare mogelijkheden en themes, gaf WordPress.com ook de optie om – tegen betaling van $ 10,00 – de style-sheet aan te passen, geheel naar mijn wensen. Met een beetje kennis van html, is dit goed te doen. Het opende voor mij een hele nieuwe wereld. Ik wilde echter nog meer. In maart 2008 kwam ik op wordpress.org, waar iedereen gratis php-bestanden kan downloaden om op zijn eigen server een WordPress-website te bouwen. Het duurde even voordat ik het aanmaken van een database en het uploaden en aanpassen van de php-bestanden door had. Nadat ik van GoLive overstapte op Macromedia Dreamweaver begon ik het licht te zien. Sindsdien heb ik een aantal websites opgezet die ondersteund worden met WordPress. Het succes wordt echter mede bepaald wordt door het hostingbedrijf. Ik werk met pleskprovider en ben zeer tevreden over hun diensten!

Vindbaarheid bij zoekmachines

WordPress had nog een ander effect. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in bezoekersaantallen. Die zijn onlosmakelijk verbonden met de vindbaarheid via de zoekmachines. Op de blog van Dragonfly Media schreef Joost Schrier een boeiend artikel over zoekmachine-optimalisatie op Curacao; het verbeteren van de positie {page rank} bij zoekmachines. Een nieuw bewustzijn werd in mij wakker. Ik zocht naar meer artikelen over dit fenomeen en kwam op de website van internet guru en Semmy-winnaar 2009 Joost de Valk. Zijn artikel SEO WordPress voor beginners is zeer bruikbaar {hij heeft die Semmy-award niet voor niets gekregen!!}.

Het resultaat

Sinds ik de door Joost de Valk geadviseerde plugins en nog wat andere leuke WordPress-plugins heb geïnstalleerd zit er weer een stijgende lijn in de bezoekersaantallen. Al maanden schommelden de bezoekersaantallen rond de duizend unieke bezoekers per maand. In november ’08 installeerde ik de plugins; in februari ’09 waren er 2.564 unieke bezoekers op deze Nederlandse blog.
Nog een ander voorbeeld dat de tips van Joost de Valk echt helpen: De bezoekersaantallen van de Curacao blog van Cpost zijn van 279 bezoekers in november ’08 binnen vier maanden tijd gestegen naar 4.597 bezoekers in februari ’09!!! {Natuurlijk ligt dat ook aan de content van die website}.

Enfin, ik ben zeer gelukkig met WordPress en plugins.

3 comments to Met dank aan Jeroen, Joyce, Joost en anderen

 • He Iren, leuk verhaal en leuk om zo eens terug te denken hoe het allemaal begon ;-). Ben dankzij jou ook helemaal in WordPress gedoken en uiteindelijk Joomla er voor aan de kant gezet dus bedankt voor je enthousiasme! Hoop dat we nog veel kennis er over kunnen delen. Groeten, Theo

 • Joost (niet de Valk)

  Hoi Iren,
  Leuk om de hele achtergrond en geschiedenis te lezen zo! Ik was FrontPage en frames alweer bijna vergeten (helaas nog niet helemaal). Wat was het nog knullig in die tijd he?
  Wat betreft SEO: zegt het voort, zegt het voort. Er zijn nog een heleboel hordes te nemen op Curacao, maar mede door dit soort goede berichten komt het wel.
  Suc6 en op naar de 5.000 per dag!

 • […] volgende berichten misschien ook interessant om te lezen: WordPress-plugins die deze blog gebruikt Met dank aan Jeroen, Joyce, Joost en anderen Vond je dit bericht zinvol? Deel, stem, voeg toe, mail en/of print […]

Leave a Reply