Geschreven door Iren Nooren op Friday 25 October 2002

Hoe bedenk je een passende bedrijfsnaam?

naam bedenken bedrijf

Brainstormen over een passende bedrijfsnaam

Curacao is het verre van makkelijk. Het valt tegen. Ik had zo mijn plannen. Ik wilde graag bij een reclame – of ontwerpbureau werken. Op Curacao ken ik niemand. Ik weet niets van de manier van werken. Ik geloofde dat werken bij een bureau en mét collega’s de overgang van Breda naar Curacao makkelijker zou maken. Helaas het bureau waar ik graag wilde werken is niet op zoek naar mij :(
Een ander bureau heeft me een aanbod gedaan; part time werken voor een zeer laag salaris met de voorwaarde dat ik overwerk nooit mag weigeren. Enne, overwerk wordt niet uitbetaald of omgezet in vrije dagen. Dat wordt dus full time werken voor een part time salaris. Het geeft me een knoop in mijn maag. Ik vind het niet erg om voor een laag salaris te werken, maar het moet wel een beetje fair blijven.

In een donker moment is er stem die zegt: “Begin voor jezelf!” Ik sputter tegen: “Ik wil collega’s. Ik wil niet opgesloten zijn tussen deze vier muren!” Een bedrijf oprichten, ik weet niet of ik dat kan…
Ik heb nog een aantal opdrachten van klanten uit Breda. Misschien moet ik de mogelijkheid onderzoeken. Het allerbelangrijkste is IK WIL WERKEN!

Om aan het idee – ik als zelfstandig ondernemer – te wennen, ga ik in mijn eentje brainstormen over de bedrijfsnaam. Ik schrijf alle bestaande bedrijfsnamen op die me aanspreken.

Vervolgens bedenk ik de volgende voorwaarden:
• De naam moet te registreren zijn als domeinnaam
• De naam moet tijdloos en bij voorkeur ‘taalloos’ zijn
• De naam moet ongebruikt zijn
• De naam moet diepgang hebben, maar weer niet te duister zijn
• De naam moet passen bij mijn boodschap: genieten van Curacao en het leven
• De naam moet kort en bondig zijn

In de dagen daarna schrijf ik steeds de namen op die me invallen.

Ik heb een voorkeur voor een latijnse naam. Dat maakt de kans groter dat de naam niet door iemand anders wordt gebruikt of de domeinnaam al bezet is.

Ik kom uit op Memento Mori wat ‘gedenk te sterven’ betekent; het is een uitnoding om bewust te leven. Via de zoekmachines en de sites van de kamer van koophandel (zowel op Curacao als in Nederland) onderzoek ik de naam. Memento Mori wordt in Nederland gebruikt door uitvaartverzekeringen en begrafenisondernemingen. Geen goede keuze dus.
Het mag lichter. Zo kom ik uit op Memento Vivi, gedenk te leven. Het past goed bij mijn boodschap en de domeinnaam memento-vivi.com is nog vrij.

 

Lees meer over berichten over ondernemen:

Leave a Reply