Geschreven door Iren Nooren op Thursday 30 October 2008

Ergens mag ik je wel // boek over communicatie

boek communicatie verborgen

Voorzijde van het boek ‘Ergens mag ik je wel’

Wat vertel je werkelijk als je zegt: “Het is niet dat ik je niet aardig vind, hoor. Maar…” en waarom zeg je eigenlijk zoiets? Je vertelt veel meer dan je denkt dat je zegt. Dat wordt al snel duidelijk als je het boek ‘Ergens mag ik je wel’ leest van communicatiewetenschapper en docent Ed Nissink.

Voor mij is dit boek geweldig, grappig en blikverruimend. Een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in communicatie. Ik vind het heerlijk om taalgebruik te analyseren. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk voor iemand die in de grafische sector werkt waar ze constant bezig is met het op de juiste en effectieve wijze verspreiden van een boodschap en verondersteld wordt te luisteren naar de wensen van haar klant.

Het boek begint bij de interne communicatie – dus dat wat er in je hoofd afspeelt voordat je mond open doet – om vervolgens de verborgen boodschappen in communicatie te beschrijven. Suggestief en manipulatief taalgebruik, tegenstellingen, ontkenningen, stopwoordjes, eufemismen etc. alles komt aan bod in dit makkelijk leesbare boek. Ik geloof heilig dat het grootste gedeelte van communicatie onbewust voltrekt en iets vertelt over patronen, overtuigingen, verborgen gevoelens, verlangens, voorkeur en afkeer van de spreker/zender.

Grappig om te zien dat niet alleen geldt in persoonlijke gesprekken maar ook in bedrijfscommunicatie.

Het boek geeft naast de grappig beschreven theorie – een feest van herkenning – ook leuke oefeningen om effectiever om te gaan met taalgebruik. En – wat ik zeer waardeerde – het geeft niet alleen inzichten in de verborgen boodschappen van een ander maar ook in die van mezelf! {ja, ik weet het; ik heb een lichte voorkeur voor woorden als ‘ergens’, ‘eigenlijk’, ‘trouwens’, ‘werkelijk’. Wat ik daarmee wil zeggen, kun je lezen in het boek ‘Ergens mag ik je wel’ ;-) }

Dit zou verplichte kost moeten zijn voor ieder die zijn mond open doet.

{titel} Ergens mag ik je wel _ verborgen boodschappen in onze communicatie
{schrijver} Ed Nissink
{bindwijze} Paperback
{aantal pagina’s} 175 pagina’s
{uitgeverij} Uitgeverij Ankh-Hermes
{datum uitgave} oktober 2000
{afmetingen} 16 x 1,7 x 20,5 cm
{ibsn-nummer} 9789020260212

Bestel het boek Ergens mag ik je wel in Nederland via bol.com

Leave a Reply