Geschreven door Iren Nooren op Tuesday 20 May 2008

Memento Vivi 03•08 // 5 jaar // het verhaal

In januari ’03 ben ik gestart met Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau. Mijn startprobleem was gebrek aan naamsbekendheid. Net op het eiland aangekomen, kende ik niemand en niemand kende mij. Ik had geen klanten, contacten en/of opdrachten. Om daar verandering in te brengen, ben ik postkaarten gaan uitgeven. Het leek me makkelijker om een winkel binnen te stappen met iets concreets in mijn handen dan klanten te zoeken met een map vol ideeën.

 

postkaarten curacao

Eigenzinnige postkaarten
Het was me opgevallen dat er op Curacao alleen standaard ansichtkaarten te koop waren. Deze waren in vormgeving en concept identitiek aan de kaarten die in Zandvoort of Mallorca werden verkocht. Ik bedacht postkaarten met een semi-grappige tekst die de boodschap had dat het leven/vakantie op Curacao geweldig was.
Natuurlijk vond ik het eng om een winkel binnen te stappen met de vraag of ze interesse hadden voor mijn postkaarten. Het antwoord was in het begin vooral ‘nee, geen interesse’. Dankzij het blijven bezoeken van de winkels, het geloven in de postkaarten en de steun van de eerste twee verkooppunten {Gallery di Alma Blou & Plaza Hotel} zijn de postkaarten nu al vijf jaar een succes.
Een aangename bijkomstigheid was dat ik via mijn acquisitie-poging in contact kwam met Xiomara van Burken {Carib Fine Art}. Het leverde me de eerste ontwerp-opdracht op.

 

kalenders curacao

Kleurrijke kalenders
Het bezoeken van de verkooppunten gaf me een beter beeld van de markt op Curacao. Vooral Lusette Verboom en Betty Bronswinkel {Gallery Alma Blou} en Sandra Lewis-Nieuw {Curacao Creations} gaven me bruikbare tips. Zo vertelden zij dat er behoefte was aan een klein cadeautje; een boekje of een kalendertje van onder de twintig gulden. Deze informatie deed me besluiten om in 2004 een bureaukalender uit te geven; Curacao Calendar ’05. De kalender liet ik – net als de postkaarten – drukken op Curacao door Van Printers NV. Ton en Marjos van Haaren gaven me naast kwalitatief goed drukwerk ook een stuk zelfvertrouwen.
Om de verkoop van de kalenders te promoten, maakte ik een website. In 2005 kwam via die website steeds vaker de vraag of de kalender te koop was in Nederland. In die tijd onderzocht ik de mogelijkheid om een klein cadeauboekje uit te geven. Ik kwam in contact met Elodie. Bij onze eerste ontmoeting liet ze me een korte tekst lezen die ze geschreven had voor een bruidspaar. Het was precies wat ik zocht voor mijn boekje. Tot mijn vreugde stemde Elodie toe om dertien korte verhalen te schrijven voor ‘Herinneringen aan Curacao’.

 

cadeauboekje curacao

Een origineel cadeauboekje
Ik wilde dit boekje niet alleen op Curacao gaan verkopen, maar ook in Nederland. Al snel werd me duidelijk dat het in Nederland anders werkt als op Curacao. Op Curacao stap ik een winkel binnen, socialiseer wat met de verkopers die vaak ook de eigenaar zijn van de winkel. Als zij het product zien zitten heb ik binnen een half uur een verkooppunt binnengehaald. In Nederland gaat dat dus niet zo. Zo kwam ik op het idee om een webwinkel op te starten.

 

Een webwinkel voor producten uit Curacao
Op 31 juli 2006 opende ik de webwinkel Curacao [books.an]. In het begin had ik dezelfde problemen als bij het uitgeven van postkaarten. Ik had nauwelijks naamsbekendheid in Nederland. Het begon tot me door te dringen dat er een wereld bestond die internetmarketing werd genoemd.
Er waren twee uitdagingen: bezoekers aantrekken voor de webwinkel én uitgevers die hun boeken wilden verkopen via de webwinkel. Hoe meer boeken er aangeboden worden hoe interessanter het is voor de bezoeker om terug te keren. Doordat bijna alle uitgevers op Curacao tegen de dezelfde problemen aanlopen als ik, zien steeds meer uitgevers het nut van de webwinkel in en bieden ook zij hun producten aan via de webwinkel.

 

Bloggen op internet
Meer bezoekers aantrekken is mogelijk door bij Google of andere zoekmachines de positie te verbeteren. Eén manier is een blog te beginnen waarin regelmatig korte stukjes worden geschreven waarbij bepaalde zoektermen worden gebruikt. Zodra de zoektermen ‘Curacao’ en ‘postkaarten’ ingetypt wordt bij Google komt er een overzicht met webpagina’s die deze woorden gebruiken. Door in de titel en het bericht de woorden ‘Curacao’ en ‘postkaarten’ te gebruiken wordt de kans groter dat mijn blog daar ook bijkomt.

 

Netwerk via internet
Nu blog ik niet alleen over mijn eigen producten. Als een verkooppunt een website heeft, geeft het me de mogelijkheid om hem te promoten door een link te maken naar zijn website. Het is een vorm van netwerken via internet. Ondanks verschillen heeft netwerken via internet een belangrijke overeenkomst met netwerken zonder internet. Het geheim is samenwerken. Alleen redt niemand het. Dat betekent voor mij dat ik open sta voor samenwerking, bereid ben een ander te helpen en dat ik actief ben om het initiatief te nemen contact te leggen. Zodra ik in mijn statistieken zie dat iemand een link heeft gemaakt naar één van mijn websites, maak ik een tegenlink en stuur ik -als ik een e-mailadres kan vinden- een mailtje om te bedanken. Dat heeft me interessante contacten opgeleverd.

Hoewel ik nog steeds de enige medewerker – buiten de stagiaire – ben van Memento Vivi, is mijn bedrijf allang niet meer het resultaat van mijn acties alleen. Er werkt een heel team mee. Dit team bestaat uit meedenkende familie en vrienden, betrouwbare leveranciers, vele netwerkcontacten en natuurlijk mijn klanten. Dankzij dit team is Memento Vivi in vijf jaar uitgegroeid tot de verwerkelijking van mijn droom.

Tot slot nog de opmerking: De wijze waarop ik mijn bedrijf heb opgebouwd is nog lang niet optimaal. Ik sta open voor op- & aanmerkingen. Het is een ontwikkelingsproces. Elke maand leer ik weer nieuwe dingenen stel ik nieuwe doelen. Elke keer ontmoet ik weer nieuwe mensen die me verder helpen om die doelen te bereiken.
Curacao is een eiland {ja, echt…} Dat heeft zijn beperkingen. Juist dankzij het medium internet kan ik over de grenzen heen en kan ik me blijven ontwikkelen.

 

Lees meer berichten over Irèn Nooren

Leave a Reply