Memento Mori, Memento Vivi & Memento Vivere

memento mori memento vivere

Kerkhof bij de kerk van St. Willibrordus // Curacao

 

Eind 2002 nam ik de beslissing om mijn eigen grafisch ontwerpbureau op te richten op Curaçao. Zoals elke ondernemer piekerde ik maandenlang over een passende naam. Na veel omzwervingen kwam ik op het Latijnse motto uit de Renaissance periode: ‘Memento Mori’ {gedenk te sterven}. Dat vond ik echter niet geschikt voor een grafisch ontwerpbureau dat als doel heeft iedereen te laten genieten van het ontspannen leven op Curacao.
Ik koos voor een lichtere variant.

 

Sinds 8 januari 2003 is Memento Vivi* de naam van mijn grafisch ontwerpbureau.

 

Waarom de naam Memento Vivi?
Memento Vivi heeft voor mij te maken met het ‘ontwaakt zijn’, het bewust leven en het beseffen dat een keuze te hebben; soms is het moeilijk om te accepteren dat negatieve zaken als rouw, verdriet, boosheid etc. ook een positieve functie hebben. Al was het alleen maar omdat men tijdens de moeizame momenten het verschil leert zien tussen ellende en geluk.

 

* Ik was in de veronderstelling dat dit de correcte Latijnse vertaling was van ‘gedenk te leven’. Dat is dus niet zo. De correcte vertaling is Memento Vivere. Toen ik dit ontdekte was ik in dubio. Moest ik mijn bedrijfsnaam veranderen?
Ik besloot de naam Memento Vivi te houden. Ik was er na al die jaren zo gewend aangeraakt. En het herinnert me om wat minder perfectionistisch te willen zijn. Om het leven en mezelf te nemen zoals het is, met de perfecte imperfecties ;-)

 

Meer lezen over Memento Mori // Memento Vivere