Geschreven door Iren Nooren op Friday 24 April 2009

Workshop Webmarketing: Adwords, SEO & Social Media

google memento vivi

Gisteren was de workshop van Salas Web Marketing ‘het verhogen van je bezoekersaantallen en verkopen via internet’ over de onderwerpen Adwords, zoekmachine-optimalisatie en social media. Georganiseerd door de Kamer van Koophandel, Innovatiecentrum Curacao en Stimul-IT.

Salas Web Marketing is het Amerikaanse bedrijf van de online marketing adviseurs Suzanne Salas en Mathew Pender. Suzanne Salas is senior marketing manager bij amazon.com. Ze heeft een passie voor Adwords, zoals ze gisteren tijdens de workshop vertelde. Die passie wist ze zeer goed over te brengen. Matthew Pender is een web-schrijver en redacteur. Hij begon met de feiten en vertelde waarom online marketing {incl ‘paid search’} de beste vorm van marketing is.
Meer informatie over Salas Web Marketing

Gedurende zo’n 3,5 uur presenteerden zij de belangrijkste feiten over het gebruik van internet om het aantal bezoekers en – wat natuurlijk belangrijker is – verkopen op je website te verhogen. Voor mij was het geweldig om de workshop bij te wonen. Wonen en werken op Curacao heeft soms zo zijn beperkingen {ik weet, voor sommige mensen klinkt dit ongeloofwaardig: wonen op een tropisch eiland en dan nog klagen?? :-) }. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied, ben ik vooral op het internet aangewezen. Op zich is dat geen probleem. Het internet wemelt van berichten over Adwords, zoekmachine-optimalisatie, social media & Affiliate Marketing. Toch ben ik er nooit aan toegekomen om me te verdiepen in een onderwerp als Adwords. Gewoon omdat het niet echt mijn interesse is. Dan is het toch fijn als ik tijdens zo’n workshop de in & outs hoor. En ik moet toegeven, Adwords zijn cool stuff! Thnx to Suzanne!

.

Samenvatting workshop Salas Webmarketing

Voor de liefhebbers hieronder een zeer beknopte samenvatting van de workshop. Om echt de juiste informatie te krijgen, kan ik je enkel adviseren om te zorgen dat je bij de volgende workshop aanwezig bent. Op de blog Salas Webmarketing schrijft Suzanne namelijk dat ze hoopt vaker presentaties te geven op Curacao. Misschien dat je dus nog een tweede kans krijgt…

Matthew Pender startte de presentatie met te vertellen waarom online marketing belangrijk is:
• online marketing is meetbaar;
• online marketing biedt de mogelijkheid om direct te handelen;
• online marketing biedt de mogelijkheid om de kosten onder controle te houden;
• online marketing biedt de mogelijkheid om je te richten op de exacte doelgroep {nagenoeg geen waste};
• en online marketing biedt de mogelijkheid om je op een lokaal of juist globaal publiek te richten.
Ook gaf hij cijfers: 95% van zoekers in Nederland gebruikt Google. In de USA is dat 72%. Conclusie Google is belangrijk!

.

Het gebruik van Google Adwords

Daarna nam Suzanne Salas de presentatie over en gaf een boeiende uiteenzetting over het gebruik van Adwords. Deze sloot ze af met het vermijden van de vijf fouten die vaak gemaakt worden, dus:
1. wees niet geobsedeerd om via zoekmachine-optimalisatie een positie te krijgen op de eerste drie pagina’s van Google. Spendeer niet al je tijd in zoekmachine-optimalisatie. Gebruik zoekmachine-optimalisatie én Adwords
2. zorg dat je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen. Gebruik een goed statistiekenpakket {bijvoorbeeld Google Analytics}
3. link de ad naar de pagina waar alleen informatie staat over dat ene product waar je voor adverteert. Dus geen meerdere producten tonen op die pagina, met de gedachte dat de bezoeker dan ook je andere producten ziet. De bezoeker is op zoek naar dat product. Pas als hij het product heeft besteld, kun je hem attenderen op je andere producten.
4. gebruik geen zoekwoorden die te algemeen zijn met de gedachte dat je meer bereik hebt en/of bezoekers trekt. Je wilt juist kopers trekken. Niet personen die eigenlijk geïnteresseerd zijn in een soortgelijk, dus ander product.
5. stel je account van je Google Adwords goed in.

Voor mij was dit echt een ‘blikopener’. Ik begrijp nu waarom mijn Adwords destijds niet werkten.

.

Vijf stappen voor zoekmachine optimalisering

Of je nu een ad schrijft voor Google Adwords of je website/blogpost optimaliseert voor zoekmachines, de basis komt overeen. Hieronder vijf stappen om een website te optimaliseren voor zoekmachines. Ik heb de opmerkingen van Suzanne Salas aangevuld met mijn bevindingen:

1. zorg dat je website makkelijk te navigeren is. Gebruik breadcrumbs {Joost de Valk heeft hier speciaal een wordpress-plugin voor ontwikkelt} en een google sitemap {wordpress-plugin door Arne Brachhold};

2. optimaliseer de titels, urls, descriptions, zoekwoorden en de inhoud van je blog. Zorg dat elke pagina/bericht een andere titel, beschrijving en zoekwoorden heeft. Ga uit van de lezer en niet vanuit de zoekmachine.
titel _ Er is een verschil tussen de titel die een pagina of bericht heeft en de titel die in de titelbalk van de browser staat {bij dit bericht is de titel in de titelbalk van de browser ‘Adwords, SEO en Social Media | Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau’}. Richtlijn is maximaal zestig tekens.
De titel boven je bericht moet aantrekkelijk zijn voor de lezer {bij dit bericht is de titel van het bericht ‘Workshop Webmarketing: Adwords, SEO & Social Media’}.
Bij WordPress kun je dit instellen door de volgende plugins te gebruiken: HeadSpace2 van John Godley en/of All in One SEO Pack van Michael Torbert;
url _ Met de genoemde plugins kun je ook de urls van de pagina’s en berichten aanpassen {de url van dit bericht is ‘https://curacao.memento-vivi.com/websites/adwords-seo-socialmedia’}. Zorg dat de url niet te lang wordt;
description of beschrijving _ Een beschrijving/samenvatting van de pagina – liefst een stukje tekst van de inhoud-. Maximaal aantal te gebruiken woorden ligt tussen de 150 – 160. Met HeadSpace2 en All in One SEO Pack kun je bij WordPress de description per pagina/post invoeren {bij dit bericht is de description ‘De workshop van Salas Web Marketing het verhogen van bezoekersaantallen en verkopen ging over Adwords, zoekmachine-optimalisatie en social media‘}. Dit is ook de beschrijving die je ziet als je een pagina zoekt in een zoekmachine. Suzanne adviseerde de beschrijving interessant te maken, zodat de bezoeker meer wil lezen/weten. Mijn beschrijving van dit bericht is niet echt lekker leesbaar. Ik heb ervoor gekozen de nadruk te leggen op de onderwerpen van dit bericht Adwords, zoekmachine-optimalisatie en social media;
keywords, tags of zoekwoorden _ Geef het bericht relevante zoekwoorden/zinnen. Niet te veel. In het begin gebruikte ik vaak te veel zoekwoorden. Dat heeft mijn Google-positie niet geholpen. De laatste maanden gebruik ik hooguit 3 tot 15 zoekwoorden {bij dit bericht zijn de zoekwoorden ‘adwords, socialmedia, social-media, social media, zoekmachine-optimalisatie, zoekmachine-optimalisering, webmarketing, internetmarketing, online marketing’}.
inhoud _ De inhoud is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je schrijft in eerste plaats voor de bezoeker. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de zoekwoorden een aantal keer in de tekst terugkomen. Natuurlijk niet te veel, want dat komt spammerig over.

Nog een tip: bij whoisc.domaintools.com kun je SEO score checken. Bij deze blog is het 100%. {Zie whois.domaintools.com/memento-vivi.com} Ik zie dat de relevantie van de meta description maar 38% bedraagt. Dat moet ik dus even aanpassen.

3. zorg voor linken {back links} op andere websites. Je kunt natuurlijk vragen of iemand een link naar jou wilt plaatsen, maar als je – net als ik daar ietsje te verlegen voor bent – kun je ook gebruik maken van websites als digg.com, StumbleUpon, del.icio.us, mixx.com. Je Nederlandstalig bericht kun je plaatsen op nujij.nl of ekudos.nl. Daarnaast zijn er nog websites waar je je feeds kunt inladen, zoals blogcatalog en voor speciaal voor Nederlandstalige bloggende ondernemers ondernemerslog.nl.
Een andere optie is te reageren op berichten van andere bloggers. Natuurlijk is het zeer belangrijk dat je zinvol reageert. Alleen de woorden ‘goede tekst’ is te weinig. De kans is groot dat je reactie gelijk wordt verwijderd omdat het als spam wordt gezien. Daarnaast is het voor je positie bij Google belangrijk dat je reageert – en je link achterlaat – op blogs die in dezelfde niche zitten als jouw blog. Blog je over grafische vormgeving, webdesign, Curacao, het uitgeven van boeken, kalenders en postkaarten: reageer dan op dit bericht {heb je weer een back link naar je website}.

4. verspreid je bericht via social media-sites, als facebook, twitter, linkedin en hyves.

5. installeer Google Analystics om te zien hoe bezoekers op je blog komen, welke zoektermen ze gebruiken etc. Door deze informatie juist te gebruiken kun je je positie bij Google verbeteren. Het maakt je bewust naar wat je bezoekers willen lezen op je blog.

.

Geld verdienen met bijna niets doen: affiliate marketing

Bij affiliate marketing betaalt de webwinkel de ‘partner’ {affiliate} voor conversie – dat kan zijn een bezoeker, verkoop of mailadres – die hij genereert via zijn website. Ik kende alleen de manier om een link te plaatsen op mijn blog naar bijvoorbeeld een boek dat verkocht werd bij bol.com of amazon.com. Tot mijn verbazing vertelde Suzanne Salas dat ik ook linken kan maken naar mijn webwinkel en zo anderen een kans kan geven geld te verdienen met MIJN producten. Geweldig! Al een tijdje staat het vernieuwen van Webwinkel books.an in de planning {moet voor eind mei ’09 klaar zijn}. Die optie kan ik er straks dus ook bij gaan zetten.

.

Web 2.0 tools zoals facebook, twitter & hyves

In de workshop werden de social media tools door tijdgebrek kort besproken: tools als facebook, twitter, linkedIn, flickr en YouTube zijn niet alleen leuk om privé te gebruiken; zij zijn ook zeer goed voor zakelijke doelen. Matthew Pender waarschuwde nog wel om niet alles te twitteren. Dus niet twitteren dat je eindelijk die rot opdracht klaar hebt van die vreselijke klant. De kans is aanwezig dat die klant ook jouw tweets leest…
Je kunt Salas Webmarketing volgen via twitter > @SalasWebMktg
{en Memento Vivi natuurlijk ook! @MementoVivi}.

Ter aanvulling, mijn opmerkingen betreffende social media-sites:
• Bij de social media sites kun je bij je profiel een link plaatsen naar je blog of website. Mijn statistieken laten een stijging in het aantal bezoekers zien, dankzij de link in mijn twitter-profiel.

• Van twitter krijg ik bijna wekelijks – soms dagelijks – een mail dat iemand besluit Memento Vivi te volgen. Voor ik besluit of het interessant is hen te volgen, doe ik twee dingen:
1. ik bekijk de website
2. ik bekijk de tweets
Als er staat “- drinkt koffie, 2:47u – aait de poes, 2:53u  – belt vriendin uit Italië 2:57u.” ben ik niet geïnteresseerd. Twitter bezoeken doe ik als ik net mijn computer heb opgestart. Het is alsof ik de krant lees; wat is het laatste nieuws? Ik kan het erg waarderen als er urls getwitterd worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet.
En okay, heel soms zijn tweets als ‘2:35u drinkt koffie met de poes op schoot’ best komisch.

• Bij facebook kun je een pagina aanmaken {dat werd ook gemeld in de workshop}. Hier wil ik even het onverwachte succes vermelden van de Curacao-pagina van Cpost op facebook. Inmiddels heeft deze pagina al 995 fans! Ter vergelijking: bij de hyves-group zijn maar 37 hyvers aangesloten.
Op de facebook-page had ik deze week een link geplaatst naar een van mijn berichten op mijn Engelstalige blog. Inmiddels is dat bericht 42 keer bekeken dankzij die link. Voor die blog is dat vrij veel.

Op Curacao is facebook en – de laatste maanden – twitter een hype. In Nederland wordt hyves veel gebruikt. Ook leuk om te vermelden: Curacao heeft ook een social media site van eigen bodem: www.darugi.com; ik heb veel bewondering voor de bouwer!

.

Zoekmachine-optimalisatie en social media: het succesverhaal

Nadat ik de vijf stappen van zoekmachine-optimalisatie had toegepast op de website van de Curacao T-shirts – shirtsandwords.com, stond deze binnen drie dagen bij de eerste tien zoekresultaten van Google op de zoekwoorden ‘Curacao t-shirts’. Daarnaast heb ik de t-shirts gepromoot via social media websites zoals facebook, twitter en hyves. De verkoop van de T-shirts gaat boven verwachting. Inmiddels hebben er al twee verkooppunten gebeld met de vraag om zo spoedig mogelijk t-shirts te leveren.

.

Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaringen wat betreft adwords, zoekmachine-optimalisatie en social media. Waarschijnlijk ben ik nog heel wat vergeten. Aanvullingen en/of vragen zijn zeer gewenst! Reageer op dit bericht.

.

Indien je meer informatie zoekt over webdesign – en je hebt het helemaal tot hier gehaald {dat is een hele prestatie!} -, zijn de volgende berichten misschien ook interessant om te lezen:

2 comments to Workshop Webmarketing: Adwords, SEO & Social Media

  • Jacco

    Hoi Iren,

    Heel erg bedankt voor het opschrijven van al je ervaringen en wat je geleerd hebt. Voor een marketing nieuws site (www.unboundedition.com) zijn we al een tijdje met deze zaken bezig en dit is inderdaad alles wat je moet weten! -als deze post in Engels was dan zou ik deze post daar plaatsen..- Nu bezig om een online shop te launchen en ik zal elke stap die je beschrijft grondig doornemen, had inderdaad ook nog niet aan de affiliate marketing gedacht;) Nogmaals bedankt en succes!

  • Hallo Iren,

    nou weet ik waarom je zo zat je schrijven tijdens de workshop! Handig die combinaties met wordpress plug-ins.

    Groeten, Sebastiaan

Leave a Reply