Geschreven door Iren Nooren op zaterdag 16 maart 2013

Apps4Curacao: Hoe wordt mijn web app gevonden in Google?

screenshot google mementovivi

Memento Vivi in Google op iPad // nu nog een mobile site ;)

Of je nu een native app of een web app hebt gebouwd… je wilt dat anderen hem downlaoden en/of bekijken, toch?

• Een native app download je via een app store (bijvoorbeeld iTunes of Google App)
• Een web app is een mobile website op internet die je kunt vinden met behulp van een zoekmachine (Google, Yahoo, Bing etc.) of via een url of QR-code die je ergens hebt zien staan.

Bij beide kanalen, app store of zoekmachine, dien je ervoor te zorgen dat je SEO (zoekmachine-optimalisatie) goed hebt geregeld. Naast consistentie en duidelijkheid in titels, content en descrition is bij een native app het icoontje en screenshot(s) natuurlijk ook belangrijk.

 

Optimaliseer je website
Vindbaarheid in een zoekmachine kun je heel makkelijk optimaliseren door te letten op de volgende punten bij het bouwen van je web app of website:
• Leef volgens het ‘Content is king’-principe
• Zorg voor een relevante domeinnaam, permalinks en meta titles
• Gebruik tags h1, h2, h3 etc.
• Schrijf een relevante en uitnodigende description

 

Leef volgens het ‘Content is king’-principe
Het is een zeer oud en vaak herhaald cliché – zelfs nog van voordat internet uitgevonden was – maar content is nog steeds het allerbelangrijkste. Is je content crappy, dan zal een bezoeker nooit lang blijven. Een zoekmachine als Google weet hoe lang een bezoeker op je site blijft als deze via een link in haar zoekmachine je website bezoekt. Verlaat een bezoeker je (mobile) website gelijk dan is je bouncing rate hoog. Een hoge bouncing rate levert geen punten (hoge ranking) op bij Google.

Bekijk dus regelmatig je statistieken (bij voorkeur die van Google Analytics): wat is je bouncing rate, op welke zoektermen wordt je site gevonden, welk device wordt er gebruikt?
Wordt je site veel bekeken met een mobile device? Zorg er dan voor dat je website daarop aangepast is.

Alle content (tekst en afbeeldingen) moet gebaseerd zijn op een paar zoekwoorden.
Het liefst niet meer dan drie. Deze drie zoekwoorden kan op een tweede niveau worden uitgebreid met subzoekwoorden die gerelateerd zijn met de drie hoofdzoekwoorden.
Een voorbeeld: Curacao Baseball zijn de twee hoofdzoekwoorden.
Subzoekwoorden zijn bijvoorbeeld: team, standing, scores, schedule, league, players, photos, videos, Little League. Alles wat met Baseball te maken heeft.

Consistentie en beperking in de onderwerpen bevordert de ranking bij een zoekmachine.

Geef afbeeldingen relevante namen en gebruik bij het plaatsen van de afbeeldingen in je web app een alt-tekst en een titel. Dit kun je doen door de alt-tag en de title-tag tegebruiken. Content gaat namelijk niet alleen over de inhoud van je tekst maar ook om de namen die je geeft aan de afbeeldingen in je website.

Wat voor afbeeldingen geldt, geldt ook voor het maken van linken. Maak je een link in je website, geef de link een relevante titel.
 

Zorg voor een relevante domeinnaam, permalinks en meta titles
Permalinks zijn de urls die staan in het bovenste venster van je browser.
Om de vindbaarheid te optimaliseren dient de url van de domeinnaam en je meta title de belangrijkste zoekwoorden te bevatten.
De permalinks van de pagina’s moeten ook aangepast zijn naar het onderwerp van de pagina. De pagina schedules heeft als url: domeinnaam.com/schedule

 

Gebruik tags h1, h2, h3 etc.
Naast content, titels en urls is het voor de vindbaarheid in zoekmachines van belang dat zoektermen duidelijk worden vermeld in de teksten van de web app.
Google moet begrijpen wat belangrijk is en wat minder. Net als bij een advertentie dient er een hiërarchie te zijn in de informatie. Dit doe je door de belangrijkste titel (uitnodigend en voorzien van de belangrijkste zoekwoorden) te plaatsen tussen h1-tags, de tweede belangrijkste of subtitel tussen h2, etc.
De content plaats je tussen p-tags. Als je hele tekst tussen h1-tags plaats, breng je de zoekmachine in verwarring en zal hij je niet hoog ranken of achten. Net zoals een advertentie die volgepropt staat met teksten, die allemaal je aandacht opeisen, waardoor je juist niets meer leest.

 

Schrijf een relevante en uitnodigende description
Je hebt alles gedaan wat hierboven staat beschreven en je web app staat bovenaan in de zoekmachine… Helaas dat wil dat nog niet zeggen dat een user ook daadwerkelijk klikt op jouw link. Een goede, relevante en uitnodigende titel én omschrijving die voldoet aan de wensen van de user is essentieel om te zorgen dat user de link naar de web app aanklikt. Wees creatief en uitnodigend.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen?
Reageer op dit bericht
of stuur een mail naar info@memento-vivi.com

 

Lees meer berichten over Apps4Curacao part II

De berichten onder Apps4Curacao zijn geschreven na het volgen van de workshop Apps4Curacao Pressure Cooker Week begin maart 2013.

Leave a Reply